onsdag 30 november 2011

Tankevurpa

Nu då jag ändå har en vilovecka så grensla jag trainern för ett intervallpass. Matade in vad jag trodde var som förra gången jag körde 4st 10minutare, men tyvärr så är minnet kort eller det var för länge sedan sist, för när jag bläddrar bak i Polar ProTrainer så märkte jag att effekten idag var 30w högre än senast, inte så underligt att lungorna vände sig ut och in och att jag fick den miserabla känslan av urvriden sur disktrasa i början på 3:e intervallen. Det var inte bara benen som protesterade utan alla organismer i hela kroppen klagade, till och med tandtrollen började överge skutan innan förlisningen skulle inträffa. Jag kapitulerade omedelbums mitt i ett tramptag, kastade ut livbojarna och sänkte ner livbåtarna och vred ner effekten en del och fortsatte så gott det gick. Summering av passet var ändå gott men jag måste läsa på mina inställningar till nästa gång...

tisdag 29 november 2011

2250m vattenstänk

Det går inte fort men det går fortare, så träning ger resultat. Har hittat flytet lite bättre i tekniken. Än så länge är det bara blötläggning en gång i veckan, dosen av vatten i näsan skall ökas efter nyåret och med det förhoppningsvis också uthålligheten i intervall längderna, just nu är det 500m som gäller *4st plus lite nedvarvning. Synd man inte kan ha pulsklockan i vattnet, men jag tog pulsen i slutet av varje intervall och den låg förvånansvärt högt, upp mot 150 slag och det ger ca 80%,  så det kanske ger mer än vad man tror, en stor fördel med vatten runt om är att man slipper svettas, det blir som en fin avkylning av det omgivande vattnet. 12,01 var snabbaste 500m intervallen, nästa gång så kapar jag lite till på den tiden hoppas jag...

söndag 27 november 2011

Frånkopplad

Insåg idag att jag inte cyklat trainer på 14 dagar, så jag festade till det med ett intervallpass på 59minuter. Körde 10st 4:or med bara en minuts vila mellan, vet inte om det är nått vettig pass att hänga i julgranen, men den där lagomt korta vilan gör så att mitt veka trainer psyke inte hinner bli ikapp slingrad av latmasken.

Blev dock lite överaskad att jag fortfarande är i livet även fast jag matade in samma effekt som senast dessa intervaller stod på tapeten, närmare räknat 17 dagar sedan. Så rent teoretiskt så borde jag hinna ett till likadant innan tomten besöker oss i stugorna.
Denna vecka som gick var jag i ett svagt ögonblick grymt taggad att köra skiten ur mig och göra den grymt hård, dessa tankar varade ganska precis ändå fram till lunch på måndagen. Veckan slutade i att det blev den slappaste på väldigt länge, så går det då jag träningsplanerar, det skiter sig totalt. Så jag riktar in mig på en hel vilovecka inför de stundande 7 dagarna då istället...

torsdag 24 november 2011

2000m vattenplask

Det var dagens simpass, inte som en delfin i vattnet, dock mer likt den berömda myskoxen...Nåja välbehövlig vattenvana är inte att förakta. Klorlukten hänger fortfarande kvar i bihålorna efter ett par mindre kallsupar i vågskalpet, förmodligen av det vågskalp som jag själv åstadkommer...

Tisdagens latmask klarade både jag och Per oss ifrån så vi grenslade faktiskt våra MTB cyklar och gav oss iväg på en strapats fylld resa i mörkret, läs mer på Nybyns IK sidan, där finns min berättelse från det passet, kul som attan och vilse var vi. Bilder här nedan...



För er som inte ids klicka på länken till Nybyns sida så läs texten nedan.

MTB stod på kvällens program för mig och Per. Vi startade kvällen med en rejäl pulshöjare på en slinga vid Högheden. Ingen utmanande stig, men hög puls var lätt att åstadkomma. På vägen hem så kom vi överens om att göra en liten avstickare för att kolla en stig som Rikard hade informerat om tidigare under dagen, "början kunde vara svårcyklad" sa han. Det han dock verkade utelämna var att andra delar var i princip helt ocyklingsbara överhuvudtaget. Nåväl, lite promenad med cykeln i släptåg var helt ok. Vi hade tveksamheter vid ett stigval men då såg vi två spår av löparskor som tog det vänstra spåret, så visste vi att det var rätt med tanke på Rikards kännedom om att galningarna från Skidlinjen brukar springa där. Spåren var lite trixiga att följa emellanåt (vi skulle vara riktigt kassa som indianer).
Vi måste nog dubbelkolla vägbeskrivningen med Rikard innan vi ger oss på denna igen... Kul pass på 2h30min i mörkret.



tisdag 22 november 2011

50

Inte min ålder på ett bra tag, men det vara antalet armhävningar jag just gjorde i sträck. Tänkte det var dags att testa. Förmodligen var det 49st fler än vad Andy Schleck gör, så det är väl inte optimal kvalitet för att cykla fort i vart fall inte i motlut.
Skulle kanske kunnat mäkta med nåra till, men 50 är ju som en jämn och fin summa, nästa fina summa är ju 100, men det tar vi nån annan gång.

Cykelbrännan sitter i fortfarande ser jag just, och lär så göra tills vi lastar ur på Palmas flygplats på en känd cykel ö.
Kvällens träning kanske blir lite MTB med Per om inte latmasken kryper ifatt oss.

måndag 21 november 2011

Skitpass

Vilken morgon, strålande sol, ja det lilla som syntes utav den då den masade sig upp över trädtopparna, den såg lite trött ut, precis som jag brukar vara innan klockan är lunch. Snörde på mig löparskorna och gav mig iväg.
Precis lagomt varmt/kallt på -7 grader, härligt att man slipper svettas floder för en gångs skull. Trallade på i "springa långt fart" och tänkte på ingenting. Tyvärr min vana trogen så vaknade resten av kroppen lite senare än huvudet, så tarmrörelserna satte igång som brukligt då jag är ute och kutar, fick korta av passet med 2km för jag var inte så sugen på ett skogsbesök, speciellt då jag inte tog med mig nödpappret som jag brukar ha med mig. Men jag tycker att 18km blev helt och fullt nog. Klart intressant att mina löppass blir inte bara oftare än MTB passen, dom är även längre än sträckorna jag åstadkommer på sadeln.
Men det är ju bara november ännu, jag tror jag hinner tampas med trainern så småningom...

lördag 19 november 2011

Träna med förstånd

Dagen på jobbet gick i skidornas tecken, helgerna är oftast rätt lugna så det blev till att heja på de svenska hoppen som verkligen levererade. Marit vart för svår för Charlotte men såsom Johan dominerade, han som varit skadad och inte kunnat träna de mängder som han velat. Ser man också tillbaka till förra helgen då Mattias åkte så fort som han inte gjort på många år med som han säger själv halverad träningsdos.
Jag ser det som ett tecken på att träna enorma mängder är inte oftast rätt. Visst ska man träna, det går ju inte bara att vila sig i form, men en respektabel och noga avvägd mängd är nog det bästa, träningssmart helt enkelt, det är nog det som är vettigast i långa loppet.
Kvällen vart lite Beep-test löpning och lite cirkelträning med soldaterna, så där lagomt jobbigt och även mentalt tränande.

torsdag 17 november 2011

Piggelin

Det är som skönt i badhuset, det är så ljust med många lampor, sen är det som rofyllt med skvalpande vatten, kanske därför det finns någon rimlig chans för de som simmar att köra så extremt tidiga morgonpass.
Lugnt och fint tempo idag, mest för att väja kroppen vid rörelsen så man får nån form av rörelse ekonomi i det hela, tappade räkningen vid 6 vändor, men totaltiden slutade på 50minuter.
Provade köra med pulsklocka, men det gick som jag trodde, inte alls, det vart för blött så det kom inga vettiga signaler fram till klockan från pulsbandet.

tisdag 15 november 2011

Tall långa barr, gran korta barr

Skogsrally med Per och Fredrik på kvällskvisten. Kul stig som grabbarna grus hittade förra veckan, lite vansklig i mörkret dock, speciellt om man är rädd för att vurpa, det var inte Per, han blåste på för allt vad som gick, men då gick det rimligtvis fortast för honom också, så forcerat så han knäckte en eker. Kul att cykla med andra för en gångs skull och framför allt ute då det kyler så där nice så man slipper svettas så det blir översvämning.
Blir säkert fler duster på denna stigen, lite mer frost på backen så slipper man även vattenhindret som jag kvasade i båda varven med samma fot. Men heldämpat skulle inte vara helt fel, det är dock bra skinkträning då det studsar upp och ner hela tiden. Inga djur i sikte, men dom tog väl skydd bakom närmsta sten.

måndag 14 november 2011

Baken är som huvudsaken

Min bakdel har ändrat sig, vete skam hur det gick till men Arione sadeln som jag har haft ett bra tag nu protesterar min bakdel en aningens emot numera vid lite längre sittningar, samtidigt som den i princip helt ostoppade carbon sadeln Selle Italia Teknologika Flow passar perfekt helt plötsligt från att ha varit lite pina efter en timme eller så.
Så att hitta en sadel som passar är då inte lätt, jag köper inte en Teknologika till för 3000:- alternativet är en Kit Carbonio som är lite överkomlig, men ändå hyfsat dyrt och tänk om den inte heller passar. Kör med en SLR Team Edition ibland som jag fick tag på helt ny av en elitåkare som bytt sponsor och den funkar på lopp på hemmaplan över två timmar. Har även provat en San Marco Concor som tydligen Lance A alltid kört på, den var då helt offside, gick ju knappt nudda utan att skinkorna skrek på undsättning, inte heller där hade jag nått gemensamt med den 7 faldige Tour vinnaren tydligen.
Fick tag på följande sadel grymt billigt på Hapymtb och "so far so good" efter en lagom timme på sadeln i garaget, hur det ter sig vid bankerydsbackarna kan jag bara gissa om än så länge, några mer timmar behöver nog utvärderas för att komma närmare sanningen. Men jag ser just nu en gemensam nämnare och det är att det är "flow" varianterna av sadlar som är min kopp te, i vart fall just nu.

Någon som vill överta en Concor sadel för vettig påse mynt är välkommen att höra av sig, den är vit med svart text på...passar säkert många bakdelar men inte mina "prinsessan på ärten" skinkor, provad i 61minuter inomhus...

lördag 12 november 2011

Lördagsmys

Vet inte om det är min yngste son eller jag som njuter mest. Men scenariot är vanligt, de gånger jag pratar lite om att cykla ett pass i garaget så hugger grabben direkt och bokar plats framför Tv:n. Svårigheten brukar vara att välja Disneyfilm, de mest valda är Up, Cars och Toystory med några väl valda inslag av övriga filmer som Walt erbjuder.

Jag kan innehållet i dessa filmer rätt ordagrant, men det gör ingenting, sällskapet av någon som inte bryr sig om att man svettas floder och pustar emellanåt är ovärderlig. Jag får dock vara lite uppmärksam med att se till så att fläkten inte blåser han rakt i nacken. Vi pratar inte så mycket med varandra under de ca 75 minuterna filmerna varar, men uppskattningen av varandras närvaro är ömsesidig och vi njuter fullt ut med lite sporadiska skratt emellanåt.

fredag 11 november 2011

De flesta hatar matematik...

...i vart fall då dom är i skolåren. Sen i vuxen ålder måste säkert de flesta erkänna att dom tänkt "vad har man haft för nytta av matematik".
Men sanningen är faktisk att i princip alla är slavar under siffror, se bara idag, 2011/11/11, klart att hur många som helst skall ingå i äktenskap just idag, bara för att det är fina siffror.
Sen idrottsmän och motionärer, snacka om slavar under siffror, 4*4, 5*8, 2*20, 1*40, 70/20, 45/15, maxpuls, % av maxpuls, vilopuls, 8bar, 700c, X*0.883, cc42, sub-8, 330w, 44,49 osv osv, listan kan göras hur lång som helst. Jag gissar på att 99% av alla som tränar försöker se nått mönster i sitt aktuella träningspass för att få till det som man vill ha det för dagen.
Tänk om vi inte hade matte kunskaper, hur fanken skulle vi kunna genomföra ett träningspass överhuvudtaget då?
Klockan är just 15.21 och jag räknar ner till dagens träningspass, vet bara inte hur långt jag kommer räkna tills det blir av. Känner mig inte så sugen efter jobb dygn med en vaken del av natt, samt lite ont i ena foten. Men det är väl så att minus och minus blir plus! Det har ni väl koll på? Så det måste ju bli ett perfekt träningspass som väntar

onsdag 9 november 2011

Jag mötte Lassie

Hade inget vettigt att rapportera om idag, fram till klockan var 19.45, då siktades allas våran Mighty Mike i rackerthallen i Piteå. Verkar som om han sadlat om, trodde han var en inbiten och envis rackare - fd elitcyklist som han är - som aldrig gjorde annat än cykling i nån form om han ska träna, men så fel man kan ha. Kul att han valde den ädla sporten badminton. Såg atletisk ut och klart deffad, verkar redan i slag för säsong 2012. Nu får dom passa sig i H150 eller vilken årsgrupp han nu cyklade i, har svårt att räkna så långt.

Inspirationen ledde mig till ett löppass på bandet då jag kom hem, tänkte att hur fel kan det bli, så jag siktade högt och stampade igång full fart, jo ok inte så fort men i vart fall så jag öppnade i en sån fart att jag skulle kanske kunna komma under min magiska gräns som jag aldrig varit under på 45 minuter på 10km. Låg lite efter vid 7km men la in en rökare och klämde in mig på 44.49, grymt nöjd. Nästa steg är att plocka tiden ute vid tillfälle, men nu har det ju fryst på så det får bli till våren eller nått. Den som väntar på nått gott väntar oftast för länge.
La mig på rulle bakom cykeln, gick lättare så även fast det var kantfläktvind från vänster.

måndag 7 november 2011

Fjäska för chefen

Det har jag aldrig gjort, inte heller idag. Han ville ha ytterligare lektioner i badminton och det fick han, självklart så lärde jag han ett och annat innan match, för jag gick inte på knock direkt som björnen Baloo.

Splitstep, lite bättre timing i backhand, ta bollen tidigt vid nät och andra så behövliga nyttigheter behövde han fräscha upp. Men efter det så fick han nog mest ont i baksida lår och skinkorna efter utskåpningen, springa fick han göra tills han fick kramp i låren och gav upp på teknisk knockout, jag passade ju givetvis på att slå bollen så han precis hinner slå tillbaka den, lite kattens lek med råttan. Tänk om man kunde va lika överlägsen i någon drabbning på två hjul till sommaren, men den risken är knappast lika stor, inget man ska satsa sin veckopeng på i vart fall.
Nåväl kul var det, han tyckte samma men jag tror han ljög en smula, men jag har jobbet kvar och ännu inga hatiska sms på telefonen, så jag verkade klara mig även denna gång...

söndag 6 november 2011

I drömmarnas värld

Tänk om alla träningsdagar var lika sköna som denna. Vad som gör att det blir en bra dag har jag dock ingen aning om. Är det exakt rätt tid på dygnet? Är det luftfuktigheten som gör det? Var det våfflorna med grädde och jordgubbssylt som var rätt bränsle? Hade jag sovit exakt rätt antal timmar i natt? Tog jag rätt underställ på mig? Var det fullmåne? Eller kan det vara så enkelt som att löpträningen har gett resultat och lyfts till en ny okänd nivå?
Ja oavsett vad det var som gjorde det så gick det oförskämt lätt, hade tänkt löpa dryga timmen i lagomt lugnt tempo, det vart knappa två timmar, och jag är i princip lika fräsch och utvilad nu som innan jag började springa. Hade det inte det minsta jobbigt nån gång, det bara flöt på. Visst det gick väl inte så där våldsamt fort, men 20,2km borde väl slita lite ändå.
Om ni kan utläsa nått vettigt av diagrammet så varsågod, jag är rätt nöjd med kvällens pass, hoppas det inte var det sista med denna känslan.

Och det är precis som det ser ut på GPS bilden, jag sprang lite kors och tvärs på måfå i byn, hade som inget riktigt mål, inte ens radion i örat som sällskap, utan bara min egna tankar, och då jag nu i efterhand försöker lista ut vad för vardagsfunderingar jag tänkt på i 115minuter, så kommer jag inte på en enda, snacka om att vara i sin egen värld, börjar undra om jag sprang överhuvudtaget, jag kanske har drömt...

lördag 5 november 2011

En medhjälpare, skohorn, lite våld och järnvilja...

...så fick jag på mig våtdräkten. Satt rätt tight kan jag meddela, hoppas det ger mig den hjälp och värme jag kan behöva till sommaren i västerdalälven/vanån. Att det blev just den modellen, ja enligt beskrivningen så skulle det hjälpa mot simmare som hade taskig teknik och tunga ben. Lät ju som en beskrivning på mig exakt. Att modellen heter Fusion verkar rätt passande då den nästan smälte ihop med mig själv.  Målet är under timmen denna gång, ingen omöjlighet. Att värma upp innan loppet ter sig onödigt då jag blev genomsvettig bara av att kränga på mig den. Simma lungt...

fredag 4 november 2011

Ett skepp kommer lastat...

..med vaddå. Ja vad kan det vara som döljer sig innanför wellpappen? Nästan som på julafton, spänningen är olidlig.

Mitt i maten bestående av allsköns nyttigheter såsom smörgåstårta, sju sorters kakor, chips, ostbågar och godis så dyker DHL upp med detta paket. Någon som har en kvalificerad gissning på innehållet? 1000 spänn för varje rätt svar...
Sen att paketet var märkt med en hitills okänd variant på mitt efternamn gör det hela lite lustigare. Syftar det på släktskapet till bergsgeten, eller är det en underfundig pik till antalet barn i familjen, men jag tycker ändå inte det är helt befogat då det är med samma hona. Men dom har ju alltid haft en särskild sorts humor dom där engelsmännen...

torsdag 3 november 2011

Ta i så man kräks

Ja det har jag aldrig gjort, visst det har varit extremt nära ett par gånger, men inte gått hela vägen. Men det gjorde två av min undersåtar idag, för vad är väl noga utvalda och atletiska 20-åringar på peaken av sin fysiska prestation mot en dryga 40-åring i träningsmässig lågsäsong. Ja tydligen vann den som var dubbelt så gammal dagens fysiska kamp utan egentlig utmaning. Startade med ett BEEP-test som lätt uppvärmning, endast till nivå 10 körde vi, om man inte orkade hela vägen så fick man vila en sväng eller två för att sedan hoppa in i löpningen igen, vilket en del var tvungna att utnyttja. Sen så skarvade vi på med lite cirkelträning med muskeluthållighet dvs utan egentlig vila mellan momenten, armhävningar, sitt-ups, dips, bicepscurl, benböj, tåhävningar i 9 varv till summan av totala antalet repetitioner av endast 112st av varje. Jämn och fin summa men som gjorde så att även de mest tränade fick gå ner på knä på armhävningarna. Sen bara för att avsluta vilodagen på ett värdigt sätt så avslutade vi med ett BEEP-test till till allas avsky. En efter en droppade av, ja jag behöver inte säga mer...
Då jag föreslog att de skulle ansluta med mig för lätt spinning i 60 minuter och 30 minuter på stakmaskinen så skakade alla på huvudet samstämmigt och gick (kröp) mot bastun istället.
Alltid lika skönt att tvåla till dagens fredsbevarande killar och tjejer.
Så värst mycket grenspecifik träning fick jag mig inte så jag får ta det som en mellandag, ladda med lite god mat imorrn för att ev köra ett trainer pass på lördag, vi får se vad motivationen är på för humör.

onsdag 2 november 2011

355ml är mer än 33cl

Världens mest sålda läskeblask, ja spontant så gissar ni till 99% på Coca-Cola, men det är fel. Hmmm då funderar ni ett slag och kommer då ganska omedelbart in på Pepsi, men det är också fel. Kan det då vara Fanta eller Sprite eller 7-up, nej långt ifrån. Outsidern DrPepper då, nej nej och åter nej. Ja inte är det då Norrlandsguld och definitivt inte XL-Cola (om den nu finns kvar) och helt klart inte Pommac.
Nej svaret är den okända MountainDew, så okänd att den måste specialimporteras, finns på ICA butiken i byn, inte billigast men smakar det så kostar det, 14:- får man pynta för en"can"

Va f-n är detta undrar då allihopa i kör, ja kort förklarat typ av kolsyrad apelsindryck med koffein i. Är den god, ja sisådär, inget man hetsar upp sig över dock. Men med lite eftertanke så inser man att vårat lilla samhälle med 9 miljoner invånare inte är den internationella marknadens högborg vilken gör det det än mer imponerande att vi kan stoltsera med två bilmärken ( ja än så länge är det två) och ett eget stridsflygplan, försök förstå helheten i detta med våran svenska lilla plats i världssamhället.
Att vi då inte kan producera mer elitcyklister än vi gör är kanske inte så konstigt med så extremt liten procent vi har att utgå ifrån.
Att U.S.A utgör det stora underlaget med försäljningsstatistiken på läsk är ju givet, men det gör det än mer lite märkligt att det inte är det stora landet i väst med Hollywood i spetsen som producerar mest filmer i världen, utan det är ett annat land, vad gissar ni på?
Och ja, allt är lite större i nordamerika, som rubriken fastslår så är burken faktiskt lite större än normalt.

tisdag 1 november 2011

Det fjärde hjulet på en trehjuing

...det var jag det idag, min tennis intresserade son som utvecklar sin tennis 3 ggr i veckan, ibland tillsammans med 2 andra likasinnade i samma ålder hade bokat 2h i tennishallen i Piteå under höstlovet och ville spela dubbel, så det var ju bara sadla upp apostlahästarna och ställa upp. Antar att dom hade en baktanke om skjuts dit också, visst fick dom sig en match, jämn och kul precis som det skall vara. Bra genrep inför turneringen i Umeå till helgen, ja inte för mig, men det var förmodligen underförstått.

Tennis är grymt kul, synd bara att kondisionsnivån och spelkunskapen inte lirar ihop, men då man spelar 3-5ggr varje år så får man ingen vidare kontinuitet. Spelsinnet och bollkänslan är ok, men som med allting annat så bör man göra saker och ting ofta för att få timing i det hela.
Så då jag kom hem så gick jag in i avgörande tiebreak och sadlade direkt upp på orbean som sitter tjudrad i trainern för ett pass som jag aldrig har kört, jag brukar ju som bekant sällan köra intervaller och nu så slog jag till på stort med 10st 4:a minutare i rad. Kändes kalas och insåg efteråt att det var skönt, det är väl som ett kvitto på att det gick för lätt antar jag, eller så är det meningen att jag ska börja med 2h racketsport varje gång som uppvärmning Ska jag ingå partnerskap med detta intervall pass nått mer så får jag väl smyghöja effekten en smula, men det hade jag inte planerat in på ett tag ännu.