tisdag 11 februari 2014

Back to Basic

Skippade effekten idag och körde lite gammaldags fyror med puls. Det är så mycket jobbigare med pulsbaserat tycker jag. Trycker jag 4*4 med effekt så är slutpulsen på dessa kring 81% på den första vilket inte är speciellt jobbigt, medans den sista har upp mot 91% vilket är jobbigt så det räcker. Kör jag pulsbaserat så är det ju bara kötta på, så där ligger allihopa på en slutpuls på 89-91%. Effekten lär ju var "hög" på den första medan den sista inte är lika hög, men det kvittar kan jag tycke, på det här sättet blir jag mycket tröttare på ALLA fyrorna, inte bara den sista (och ev den näst sista).
nu var anledningen inte att göra rebelliskt uppror på träningsschemat, det berodde mer på att jag var på jobbet och bara hade tillgång till en vanligt spinningcykel. Men likafullt, skönt att bli riktigt så där seg i benen som omväxling.

4 kommentarer:

 1. Det mest intressanta måste väl ändå vara att köra pulsbaserat som du gjorde och efteråt kolla vad det gav för effekt.

  SvaraRadera
 2. Det man eftersträvar är väl att ha så hög snitteffekt på alla fyrorna för att få optimal träningseffekt, syftet med 4x4 är väl att ha så mkt tid i zon 5 som möjligt? Kör du järnet i första intervallen och bara orkar ligga i zon 3 på sista har du ju inte uppnått syftet med ditt pass.
  /Fredrik

  SvaraRadera
 3. Kent: Helt riktigt, det hade varit grymt intressant, men nu hade jag bara en spinningcykel utan effekt att tillgå, men klart nått att prova
  Doc: Jag har ju högre snittpuls om jag gasar redan från första intervallen, och håller höga pulser i varje. Men du har sant att förmodligen är effekten dalande för varje intervall. Kör jag pulsbaserat så är jag dock mycket tröttare efteråt, kör jag effektbaserat så är ju första två och framförallt den första en riktig "walk in the park" den första intervallen känns helt meningslös, och den andra halvt meningslös, för att tredje vara jobbig och den sista totalt crazy jobbig

  SvaraRadera
 4. Det jag menar är att om man kör effektbaserat och har ett visst syfte med passet (annat än att bli trött) så ska man försöka ackumulera tid i den zon man bestämt sig för att köra, kör man 4 min så man nästan kräks i den första intervallen och knappt orkar de 3 sista så har man i stället för ett 16 min pass i zon 5,kanske ett pass med 2 minuter i zon 6, någon minut i zon 5 och resten av tiden i zon 4 och 3. Dvs ett pass med en annan typ av träning än den man föresatt sig att köra även om snitteffekten i bästa fall är ungefär densamma.
  /Fredrik

  SvaraRadera