lördag 29 oktober 2011

Papper utan värde

Pengar, den eviga strävan av att vilja ha mer, man är liksom aldrig riktigt nöjd. Men om man tänker efter en kort sekund eller två så inser man snabbt att man oftast har så det räcker, för de som klagar på att dom har det så tufft ekonomiskt men samtidigt tex snusar eller röker har nog inte tänkt efter riktigt, för hur mycket pengar går i faktiska siffror till denna lyxkonsumtion som dessutom är skadlig. Visst, absolut finns det människor som har det dåligt ställt ekonomiskt, både här i Sverige men framförallt i de så kallade u-länder.
Sen så kan jag tycka löner för olika yrken är helt snedfördelade, men det är ju marknaden som styr. Oftast så är de jobb som har med människor att göra enligt mig underbetalda, tex 19-20.000 ingångslön för poliser, låter som ett skämt i mina öron samtidigt som vissa andra jobb helt utan större utbildning och ansvar kan ha 35-40.000 och då pratar vi inte ens om de som har extremt höga löner på upp mot 80-100.000 i månaden, eller ännu värre på idrottsmän i världseliten som kan ha 50-70 miljoner på ett år. Men hur mycket i lön man än har så vill man alltid ha mer, samtidigt som man alltid tycker att man är underbetald, otroligt märklig ekvation om man funderar ett slag på detta. Lite samma märkliga fenomen att de som inte har bastu i huset verkligen längtar efter en och de som redan har bastu aldrig använder den.

Sen är vi olika som personer, vissa har det otroligt enkelt att hushålla med sina pengar och lägga det på vettiga saker, samtidigt som vissa andra inte kan hålla fast pengarna alls, det verkar brinna i fickorna så dom måste bara handla och "slösa", och sen då dom som är übersnåla och inte unnar sig någonting alls och förmodligen till och med gråter en skvätt när dom gör nr2.
Givetvis så skall man ha en buffert för oförutsedda händelser, men pengar är bara papper och helt värdelösa där dom ligger på bankkontot.
Jag brukar tänka så här, "man lever bara en gång", så har man råd så unna dig vad du vill ha eller vill göra, trä "fracken" har inga fickor så man kan inte ta med sig sin eventuella besparingar i graven som de gamla Egyptierna trodda.
Men vänder man på det hela så hänger livskvalitet och hur mycket pengar man har nödvändigtvis inte ihop.

Hur kom jag då in på detta, jo jag tänkte på det då jag var på simmhallen förra lördagen, fatta billig sport simning är, ett par speedos och man är i hamn, eller så lyxar man till det med ett par simglasögon också.
Vissa tycker golf är en snobbsport för de rika, eller så var det i vart fall förrut, men hallå cykling, hur mycket pengar kan man inte lägga på det om man vill. Jag tror faktiskt att det är därför det finns så få juniorer som pysslar med denna tortyrsport, dels för att det är för dyrt och dels att dom tappar sugen då de ska sitta och svettas på trainern i garaget och stirra in i nyckelhålet timme efter timme. Sporten sållar rätt hårt redan innan man ser om man har talang eller inte.
Men prylar motiverar en del som en vis man i klubben tycker, det är kul med prylar sa en annan. Så jag slog på stort och kasserade min prisvärda BT glasögon som jag haft i somras, de kostade hela 59.90:- snacka om prisvärda. Dessa kostade några kronor mer...

4 kommentarer:

 1. Tänkvärda ord, är det ett par oakley med styrka eller "bara" sportglas?
  De var snygga i alla fall... Mina kinacykel glasögon är ju oakley piratkopior, men de är ovärderliga för utan dem skulle jag inte se ett smack av cykeldatorns siffror faktiskt...

  SvaraRadera
 2. Ja jo jag gillar ju som att skriva lite om vardagssituationer och reflektioner och sanningar tagna från världen och samhället i stort, sen lite personliga reflektioner emellanåt, och givetvis blandat med en del träning också, lite typ av krönikor helt enkelt. Sen är det en del "sport" att hitta en titel på varje dags blogg som är lite underfundig, kanske lite väl ambitiösa ibland, knappt så jag själv hänger med ...

  Nä ingen styrka, jag är ju så pass ung att min blick är skarp som en örn, men däremot tre olika sorters glas, spegel, gula och mörka.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet Stefan!
  Suck jaa, du vet inte hur lycklig du är som slipper brillor...

  SvaraRadera
 4. "Money doesn't talk, it swears". Vi är fast i ett konsumtionssamhälle och det gör oss - generellt sett - inte lyckligare. Ifjol gick 757.000 svenskar på anti-depressiva medel. Hur många som självmedicinerar vet jag inte. Hur bryter man sig ur jakten? Jag funderar vidare medan jag suktar efter dina Oakleys och medan jag sätter ihop min senaste cykel - en pendlarhoj med fultyskram och Campakomponenter!

  SvaraRadera