torsdag 24 oktober 2013

Jaha åter igen detta konstaterande

Senaste två månaderna har jag återigen testat min kropp på olika typer av träning. Nu är det ingen högtravande vetenskap jag pysslar med, men jag har gjort samma slutsats flera gånger förut, så jag tror jag faktiskt tyvärr är inne på rätt spår ändå. Jag svarar bästa på bland-mängdträning. Visst ska det vara en del intervaller insprängda, men mängd är det som gäller för mig. Att köra hårda intervaller av alla de slag gör bara att jag behåller min kapacitet, det blir inget bättre och inget sämre. Men så fort jag får lite mer mil i kroppen på en lagom nivå då händer det grejer. Har provat en månad stenhård, och en månad ganska lugn men med mera timmar. Gjort samma typ av test efter genomförd testmånad och resultatet är solklart, idag så tog jag testet med en gäspning.
Visst nu är det säkert så att den första månadens hårdkörning räknas in i denna månads resultat och det är kanske till och med så (rimligt) att de är summan av dessa två månaderna som är grejen, men säkert som Amen i kyrkan är det nog ingen som vet till 100%, det är så olika från person till person. Vissa tycker det är träningens tjusning, jag tycker det bara är besvärligt, ge mig ett facit liksom, precis som då man gluttade längst bak i matteboken och utbrast "ja just så var det ju".
Men som Per sa då jag delgav han testfaktan, "men va behagligt". Tror han syftade på de hårda intervallernas slit dag ut och dag in inte behövs på mig, men hur i all världen skall jag få tid till mängdträning hela tiden, det går ju inte i längden. För mängd på en trainer det fixar bara Mazze, å mängd ute i dryga -20 det fixar bara Tom P

2 kommentarer:

 1. Ett tips på en mycket lämplig träningsmetod som jag själv använt mig av när vi bodde i Malmberget för 10 år sedan.
  Ett par telisskidor eller Randonnè med tillhörande bindningar och skor, stavar, stighudar, ett berg eller ett fjäll...sen är det bara att knata uppför och runt på berget i den tid man själv tycker passar.
  Rörelsemönstret och belastningen påminner stark om rundtrampet på cykel.
  När det var dags att hoppa på mtb,n i maj månad så hade man starka cykelben och en mycket bra tränad syreupptagning.
  Har du lämplig terräng i trakterna av Älvsbyn så köp beg. grejer och testa på. Riktigt kul också.
  /Håkan

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, men nå skidor lär det inte bli, inte min grej (heller)

  SvaraRadera